15.03.24
מזכ''ל האו''ם אנטוניו גוטרש נועד במטה האו"ם בניו יורק עם בני משפחותיהם של החטופים בעלי אזרחות אמריקנית. לדברי המשפחות שנכחו בפגישה, מזכ''ל האו''ם הבטיח כי הוא מחויב באופן מלא לשחרור החטופים ויעשה כל שביכולתו על מנת לשחרר את כולם. גוטרש התחייב להמשיך לגנות את מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר
11.03.24
הנציגה המיוחדת של האו"ם לאלימות מינית בעימותים, פרמיליה פאטן, אמרה בכנס מועצת הביטחון: "מה שראיתי בישראל היו סצינות של אלימות שלא ניתנת לתיאור - אכזריות נוראה"
פאטן המשיכה ודיברה על פגישתה עם משפחות מפונות מהעוטף ומשפחות חטופים: "נפגשתי עם קהילות שמנסות לאחות את השברים ועם משפחות החטופים שחיות בסיוט - ראיתי את הכאב בעיניים שלהם. בתור אמא יכולתי לחוות את הסבל הנורא שלהם - אני קוראת למזכ"ל האו"ם ולנוכחים לנסות לתאר מה עובר על המשפחות האלה"
פאטן, התייחסה לאלימות המינית של חמאס בכינוס מועצת הביטחון של האו"ם: "מצאנו מידע ברור ומשכנע שבוצעו נגד החטופות אלימות מינית, לרבות אונס, עינויים מיניים ויחס אכזרי, לא אנושי ומשפיל. יש לנו יסוד סביר להאמין שאלימות כזו עלולה עדיין נמשך נגד אלה בשבי"
11.03.24
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש: "למרות שרמדאן התחיל, בעזה נמשכים ההרג וההפצצות. לא מזמן נכנסנו לחודש השישי מאז שחמאס החל את התקיפה על ישראל, והחלה הקטסטרופה של ישראל בעזה. הפנייה שלי בציון חודש רמדאן היא להשתיק את ירי הרובים"
08.03.24
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש כתב ברשת החברתית X על פגישתו עם קרובי החטופים וחטופים ששוחררו מהשבי בניו יורק: "התרגשתי מאוד ממה ששמעתי מהם. חוזר על קריאתי לשחרורם המיידי ללא תנאי"
08.03.24
נציבות זכויות האדם של האו"ם: אסור לאפשר לישראל לפתוח במתקפה ברפיח
08.03.24
תת-מזכ"ל במשרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים, מרטין גריפית'ס: "למעלה מחצי מיליון בני אדם על סף רעב בעזה. ילדים מתים מרעב"
04.03.24
ראש אונר"א: ללא המשך המימון נגיע לטריטוריה לא מוכרת בעלות השלכות חמורות על הביטחון והשלום העולמי
04.03.24
נציגת האו"ם לאלימות מינית בשטחי קונפליקט על הדוח שחשפה הערב: "אנו מאמינים שבוצעו מקרי אלימות מינית ומקרי אונס קבוצתי במהלך המתקפה ב-7 באוקטובר בלפחות שלושה מקומות: פסטיבל המוזיקה נובה, דרך 232 וקיבוץ רעים. במרבית המקרים הקורבנות נאנסו ולאחר מכן נרצחו, ולפחות פעמיים בוצע אונס על גופות נשים"
03.03.24
מועצת הביטחון של האו"ם פרסמה הצהרה שבה הביעה "דאגה עמוקה" מהתקרית בצפון הרצועה, בה נהרגו עשרות עזתים במהלך ניסיון לקבל סיוע הומניטרי. חברי המועצה קראו לישראל להשאיר את מעברי הגבול פתוחים, ואף לאפשר פתיחה של מעברים נוספים. הם ציינו שאין למנוע מתושבי הרצועה שירותים בסיסיים וסיוע הומניטרי - והדגישו שיש לנקוט את כל האמצעים כדי להגן על אזרחים ותשתיות אזרחיות
03.03.24
יו"ר ארגון יוניסף של האו"ם: "1 מכל 6 ילדים מתחת לגיל שנתיים בעזה סובל מתת תזונה חריפה"
01.03.24
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש: הרג של למעלה מ-100 אנשים שביקשו סיוע הומניטרי בעזה הוא מצב הדורש חקירה עצמאית
29.02.24
פיליפ לזריני, הנציב הכללי של סוכנות אונר"א בעקבות אירוע הביזה של הסיוע ההומניטרי שהסתבך: "עוד יום מהגיהינום. בעזה מניין ההרוגים הגיע למספר חסר תקדים, 30 אלף פלסטינים מתים. 100 נוספים נהרגו וכ-700 נפצעו כאשר ניסו נואשות להשיג סיוע מציל חיים משיירת סיוע. לא אונר"א ולא סוכנות אחרת מטעם האו"ם היו מעורבות בחלוקה היום. מתי הטירוף הזה יסתיים?"
23.02.24
הנציב הכללי של אונר"א פיליפ לזאריני: "אונר"א הגיעה לנקודת השבירה שלה"
17.02.24
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש כתב בחשבונו ברשת החברתית X: "קראתי שוב ושוב לשחרור מיידי וללא תנאי של כל החטופים ולהפסקת אש הומניטרית בעזה"
16.02.24
לאחר ביקורו בבית כנסת במינכן, מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש פרסם בחשבון שלו ברשת החברתית X: "התרגשתי מאוד לבקר בבית הכנסת אהל-יעקב במינכן, עיר שקשורה להופעתה של המפלגה הנאצית. אין מקום לאנטישמיות ולכל שאר צורות השנאה בע ולם של היום"
13.02.24
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש: "מקווה שהשיחות על הפסקת הלחימה והחטופים יוכלו למנוע פלישה לרפיח עם השלכות הרסניות"
09.02.24
דובר האו"ם התייחס למצב ברצועת עזה והבהיר כי יש להגן על האזרחים באזור מעבר רפיח. על רקע הדיווחים שנבחן מעבר של אוכלוסייה מהאזור אמר: "אנחנו לא רוצים לראות עקירה המונית של אזרחים"
08.02.24
מזכ"ל האו"ם גוטרש: "אני מודאג מהדיווחים שהצבא הישראלי מתכנן להתרכז ברפיח. מחצית אוכלוסיית עזה נדחסת כעת ברפיח, אין להם לאן ללכת. אין להם בתים ואין להם תקווה. הם עוזבים מחסות מאולתרים וצפופים בתנאים לא סניטריים, ללא מים, חשמל או מזון. כל אלו מדגישים את הצורך לכבד את החוק הבינלאומי ההומניטרי"
07.02.24
מזכ״ל האו"ם אנטוניו גוטרש הביע דאגה מהדיווחים לפיהם צה"ל מתכוון להתמקד ברפיח בשלב הבא של הלחימה: "פעולה כזו תגביר באופן אקספוננציאלי את הסיוט ההומניטרי עם השלכות אזוריות בלתי ידועות". גוטרש שב על קריאתו להפסקת אש מיידית בעזה ולשחרור בלתי מותנה של החטופים כולם
31.01.24
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש כינה את ארגון אונר"א בתור "עמוד השדרה של כל התגובה ההומניטרית בעזה" ופנה לכל המדינות בבקשה שיבטיחו את המשך פעילות הארגון על מנת "להציל חיים". זאת לאחר שהמדינות שמספקות את מרב המימון לאונר"א הקפיאו את העברת הכספים לארגון, בעקבות השתתפותם של רבים מהעובדים בטבח ה-7 באוקטובר
28.01.24
מזכ"ל האו"ם: "המשרד לשירותי פיקוח פנימיים החל בחקירה נוכח ההאשמות נגד עובדי אונר"א. מתוך 12 חשודים, תשעה פוטרו באופן מיידי. כל עובד של האו"ם המעורב בפעולות טרור יישא באחריות". עם זאת, הוא קרא למדינות שהפסיקו את הסיוע - לחזור לממן את הארגון: "חשוב להבטיח את המשך הפעילות של אונר"א"
27.01.24
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש: "אני מקווה שישראל תציית לפסיקת בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג", תוך שהוא מציין כי החלטות בית הדין הבין-לאומי מחייבות
26.01.24
מזכ"ל האו"ם גוטרש למפגינות למען החטופים מחוץ לביתו: "יש מגעים משמעותיים, אני מחזיק אצבעות לעסקה. אם הייתי במקומכן, הייתי גם עומד כאן". צילום: שני גרנות-לובטון
26.01.24
מזכ"ל האום אנטוניו גוטרש: "אני מחדש את קריאתי לגישה הומניטרית מהירה, בטוחה, ומתמשכת לעזה"
18.01.24
מזכ"ל האו"ם גוטרש פגש באופן אישי חטופות שחזרו משבי החמאס - נילי מרגלית ומורן סטלה ינאי. גוטרש הפתיע את הנוכחיים בפגישה כאשר הוציא מכיסו את דסקית ההזדהות עם החטופים ואמר: "הדסקית נמצאת בכיס הימני של המעיל שלי. אני לוקח אותה איתי לכל מקום כדי לזכור את כל החטופים בכל רגע ורגע". נועם פרי, בתו של חיים פרי החטוף בעזה נכחה בפגישה וכן נציגים ממטה המשפחות.
12.01.24
מרטין גריפיתס, תת־מזכיר האו"ם לעניינים הומניטריים, הדגיש שהוא מודאג מאד מההצהרות האחרונות של שרים ישראלים לגבי תוכניות לעידוד טרנספר המוני של אזרחים פלסטינים מעזה למדינות שלישיות. גריפיתס קרא שוב להפסקת אש: "אני חוזר על הקריאה שלי למועצה שיש לנקוט בפעולה דחופה כדי להביא לסיומה של המלחמה הזו"
06.01.24
תת-מזכ"ל האו"ם לנושאים הומניטריים, מרטין גריפית'ס, תיאר את רצועת עזה כ"בלתי ראויה למגורים" והזהיר כי "מתחולל אסון בבריאות הציבור" בשטח וכי תושבי עזה מתמודדים עם "הרמות הגבוהות ביותר של חוסר ביטחון תזונתי שנרשמו אי פעם"
05.01.24
הגנרל ארולדו לזארו העומד בראש כוח יוניפי"ל אמר כי נפגש עם גורמים מדיניים בלבנון כדי לדון במצב בדרום המדינה. הוא כתב ברשת החברתית X: "הבעתי את דאגתי מהמצב ומהפרות בהפסקת הלחימה, לרבות חישוב פוטנציאלי שגוי שעלול להיות בעל השלכות הרסניות. סדר העדיפויות שלנו הוא למנוע הסלמה, להגן על חיי אזרחים ולהבטיח את ביטחונם ובטחונם של שומרי השלום"
23.12.23
מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש: "אני מקווה שההחלטה של מועצת הביטחון אכן תסייע לאזרחים בעזה, אך הפסקת אש הומניטרית היא היחידה. עד כמה שזה עשוי להיראות קשה היום, פתרון שתי המדינות בהתאם להחלטות האו"ם, החוק הבין-לאומי וההסכמים הקודמים - הוא הדרך היחידה לשלום בר-קיימא"
22.12.23
מזכ"ל האו"ם גוטרש: "התנהלות הפעולה הקרקעית בעזה, יוצרת מכשולים גדולים בחלוקת הסיוע ההומניטרי בתוך הרצועה"
13.12.23
המתאמת ההומניטרית של האו"ם בשטחים, לין הייסטינגס: מערכת הבריאות בעזה קרסה
11.12.23
המתאמת ההומניטרית של האו"ם בשטחים, לין הייסטינגס, גינתה את התקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר, אך טענה כי התגובה הישראלית המתמשכת ברצועה אינה מידתית. "היום הי ינו יכולים לחגוג 75 שנה להכרזה האוניברסלית בדבר זכויות האדם", אמרה, "אך הזכויות מותקפות בישראל ובשטח הפלסטיני הכבוש. ההפרות שבוצעו על שתי האוכלוסיות לא יביאו לא שלום ולא ביטחון"
11.12.23
דיפלומטים בכירים ציינו כי סביר להניח ש-193 המדינות החברות באו"ם יצביעו ביום שלישי על הצעת החלטה הקוראת להפסקת אש הומניטרית מיידית במלחמה בעזה. ההצבעה הפוטנציאלית תבוא ב עקבות הטלת הווטו של ארה"ב על החלטת מועצת הביטחון של האו"ם ביום שישי, שקראה גם היא להפסקת אש במלחמה. למרות שהיא צפויה לקבל אישור, אין להצבעה בעצרת הכללית כל מעמד מחייב
08.12.23
באיחור של חודשיים: היועצת המיוחדת של האו"ם בנושא אלימות מינית הוציאה הודעה רשמית על הדיווחים על תקיפות מיניות נגד נשים ישראליות והודיעה שתבקר בישראל. במכתבה, היא הביעה דאגה מהידיעות על אלימות מינית כלפי חטופים וקראה לשחרורם המיידי. היא גם קראה לחקירה עצמאית של הפשעים ושל "טענות על אלימות מינית בצד הפלסטיני"
08.12.23
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש בדיון המיוחד על המשבר ההומניטרי בעזה: "במצב הנוכחי אנחנו לא יכולים לבצע את המנדט שלנו ולא יכולים לספק את הסיוע ההומניטרי הנדרש. אין מקום בטוח בעזה. המזון נגמר, מערכת הבריאות קורסת". בהמשך קרא להפסקת אש הומניטרית ואמר "אין הצדקה למעשי חמאס בשבעה באוקטובר, אבל הם לא יכולים להצדיק עונש קולקטיבי של הפלסטינים"
08.12.23
רגע לפני דיון מועצת הביטחון של האו"ם - מזכ"ל אונר"א במכתב לנשיא העצרת הכללית של האו"ם: "אנו נאחזים בקצות האצבעות, הסיוע ההומניטרי בעזה על סף קריסה. בכל 35 שנותיי לא ציפיתי שאכתוב מכתב כזה"
05.12.23
דובר האו"ם סטפן דוז'ריק אמר כי "אנחנו מודאגים מאוד מחידוש הלחימה בין ישראל לחמאס. לאנשים שהורו להם להתפנות אין לאן ללכת, ומעט מאוד יכולת לשרוד". מוקדם יותר פנה מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש לישראל כדי להימנע מ"פעולות נוספות שיחמירו את המצב ההומניטרי החמור ממילא בעזה"
04.12.23
דובר מזכ"ל האו"ם קרא לישראל "להימנע מפעולה נוספת שתחריף את המצב ההומניטרי הקטסטרופלי בעזה ולחסוך מהתושבים סבל נוסף"
01.12.23
מזכ"ל האו"ם גוטרש: חש צער עמוק על החזרה ללחימה בעזה, שמדגישה כמה חשוב להגיע להפסקת אש הומניטרית אמיתית
21.11.23
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש תקף את ישראל בעקבות המלחמה ברצועת עזה, ואמר כי מספר האזרחים שנהרגו בעזה הוא "חסר תקדים" בהשוואה לכל סכסוך בעולם מאז 2017. "מה שברור הוא שבמשך כמה שבועות נהרגו אלפי ילדים. זה מה שחשוב". מזכ"ל האו"ם הבהיר לאחר במהלך מסיבת העיתונאים כי "אנו עדים להרג של אזרחים שאין שני לו, והוא חסר תקדים בכל סכסוך מאז שאני מזכ"ל האו"ם".
20.11.23
על רקע פעילות צה"ל ברצועה - הנציב העליון של האו"ם לזכויות אדם נגד ישראל: "יש להקפיד על כללי המשפט ההומניטרי הבין-לאומי. אי-ציות לכללים האלה עלול להוות פשעי מלחמה'"
15.11.23
תת-מזכ"ל האו"ם לנושאים הומניטריים, מרטין גריפית'ס, גינה את חמאס עקב שימושו בבתי החולים ברצועה כמגן אנושי, ואמר כי "על חמאס לא להשתמש במקום כמו בית חולים כמגן". עם זאת, הוא הדגיש כי הוא "מבין את הרצון של ישראל למצוא את הנהגת חמאס, אך זו לא הבעיה שלנו. הבעיה שלנו היא ההגנה על תושבי עזה מהעונשים שהם סופגים".
15.11.23
מתאם הסיוע של האו"ם לעניינים הומינטריים בחירום, מרטין גריפית'ס, גינה את פעולות צה"ל בבית החולים שיפא'א וכתב בחשבון ה-X שלו: "אני מזועזע מהדיווחים על הפשיטות הצבאיות על שיפא'א, הגנתם של תינוקות, חולים, צוותים רפואיים וכל האזרחים חייבת להתעלות על כל דאגה אחרת. בתי חולים אינם זירות קרב".
10.11.23
נציב זכויות האדם באו"ם, וולקר טורק אמר כי "ההפצצה האינטנסיבית של ישראל צריכה להיחקר ועל ישראל לנקוט בצעד ים מידיים כדי להגן על הפלסטינים בגדה המערבית". כמו כן, נציגי משרד האו"ם לעניינים הומניטרים מסרו כי משאיות סיוע הומניטרי לא יכולות להגיע לצפון הרצועה והיא הופכת להיות "גיהינום".
08.11.23
מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש אמר כי "כשרואים את מספרי האזרחים שנהרגו ברצועת עזה מתחילת המלחמה, ברור שמשהו בפעולות הצבא הישראלי לא בסדר". המזכ"ל הבהיר כי יש להב חין בין חמאס לעם הפלסטיני וכי הוא מקווה שלאחר המלחמה יהיה שיח על פתרון שתי המדינות. בעניין החטופים והמצב ההומניטרי בעזה אמר המזכ"ל, "חובה שכל החטופים המוחזקים בשבי החמאס ישוחררו. אני נמצא בשיחות אינטנסיביות עם ישראל, ארה"ב ומצרים על אספקת סיוע לעזה".
07.11.23
הנציב העליון של האו"ם לזכויות אדם, וולקר טורק, הגיע לביקור בקהיר כדי לדון עם אנשי ממשל על "הפרת זכויות האדם המתרחשות על רקע ההסלמה הישראלית ברצועת עזה". לדבריו, "זה היה חודש שלם של טבח, סבל בלתי פוסק, שפיכות דמים, הרס ויאוש. הפרות של זכויות אדם הן השורש של ההסלמה הזאת".
06.11.23
מזכ"ל האו"ם, אמר כי "עזה הולכת ונהפכת לבית קברות לילדים". בשיחה עם עיתונאים אמר גוטרש כי "הפעילות הקרקעית של צה"ל וההפצצות המתמשכות פוגעות באזרחים, בבתי חולים, במחנות פליטים, במסגדים, בכנסיות ובמתקנים של האו"ם — אפילו במקלטים. שום אדם אינו בטוח". בה בעת, הוסיף גוטרש, "חמאס וחמושים אחרים משתמשים באזרחים כמגינים אנושיים, ומוסיפים לשגר רקטות בלא הבחנה לעבר ישראל".